ASHOK B LALL ARCHITECTS
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon
  • TCI Gurgaon
    TCI Gurgaon

The office building provides high standards of environmental comfort and arrangements for flexible office layouts at low operational and environmental costs. The design uses the principle of bio- climatic design coupled with the traditional Haveli form to establish its regional and cultural identity. Built in just twelve months, apart from the in-situ RCC structure, most materials used are prefabricated. The street facade is conceived as a simple continuous order produced by the construction vocabulary of the skin. Dry hung, rough, split sandstone with  concrete precast window frames and horizontal bands on the fascia along with occasionally used colored terrazzo provide the aesthetic vocabulary of the building skin.  The external skin is solid with peep windows for view and day lighting that enter from  clerestories above.  A landscaped entrance court and a terrace garden above are active participants in the street facade. The central fountain court is like a pin wheel with  primary orientation of the workspaces including the basement,  towards the court.  Each of these courts is equipped with structural frames that can be used to stretch out shading screens depending on the climate. The fountain on the column of the central court is a device that seeks to combine the principles of physics, perception and cultural psychology to produce an aesthetic language in which the nature is reinstated as a beneficent force in architecture.  The gentle play of water as it trickles down the column and over the cascade can be heard all around the building,  while the changing light caught by the sculpture and water  together  convey a passage of seasons and time. The aesthetics of water cascading, the preciously tended garden and the gentle light  with traces of patterned shadows is remembrance of a beautiful architectural tradition.

CITATION :

TCI in A+D

PROJECTS FACTS

Year Completed - 1999

Building Area (sqm) - 2750